Tuja

Buskar och träd

Tuja: En steg för steg guide för plantering och skötsel av denna mångsidiga barrträd.

tuja smaragd i trädgård

Tuja (Thuja occidentalis) även känd som den västra livträdet, är en växt som tillhör cypressfamiljen och är känd för sin tätvuxna och spetsiga form. Tuja har en lång historia av användning både som prydnadsväxt samt bland ursprungsbefolkningar i Nordamerika användes tuja för sina läkande egenskaper.

I dagens trädgårdslandskap används tuja ofta som häckväxt eller prydnadsväxt tack vare sin tätvuxna och konformade form.

Fakta tuja.

  • Kategori: Barrträd
  • Vetenskapligt namn: Thuja occidentalis
  • Växtfamilj: Cypressväxter
  • Växtplats: Friland eller kruka
  • Växtzon: Zon 5
  • Jordtyp: Mullrik
  • Växthöjd: Ca 500 (cm) fristående tujor kan bli 10-tals meter höga
  • Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
  • Sol: Sol till skugga, men skydda nyplanterade tujor mot vårsolen
  • Dränering: Väldränerad jord.
  • Vattenbehov: Vattna rejält vid nyplantering, sedan måtligt efter det, inte torka ut
  • Beskärning: Kan beskäras så länge det är frostfritt
  • Näringsbehov: Trädgårdsgödsel tidigt på säsongsstart samt höst
  • Minusgrader (°C): Nyplanterad tuja kan bli stressad vid mycket kallt, etablerad klarar sin zon.
  • Plantavstånd (cm): 40 cm (CC) som Tujahäck 2 - 3 plantor/meter
  • Planteringsdjup: minst 40 (cm) djupt och 60 (cm) brett
  • Blomning: Thuja Brabant kan producera blommor, annars endast vintergrön
  • Efter säsong: Perenn

Plantering av tuja steg för steg - Gör så här.

  1. Beräkna att det kommer gå åt 2-3 plantor/meter vid planteringen.
  2. Se till att jordklumpen blir ordentligt genomvattnad så låt plantorna stå i en hink med vatten en stund innan planteringen.
  3. Gräv sedan ett planteringsdike som är minst 40 - 50 (cm) djupt och 50 - 60 (cm) brett längs hela den nya uppmätta häckens sträckning. Blanda den gamla jorden med ny planteringsjord samt eventuellt blanda i barkmull och gödsel beroende på jorden på platsen.
  4. Plantera nu plantorna så att den övre delen av jordklumpen kommer i nivå, eller något under, markytan men tänk på sättningen. Tryck försiktigt till jorden kring plantan så den står stadigt där du vill ha den. Hantera jordklumpen varsamt så inte rötterna skadas.
  5. Efter att du planterat är det viktigt att vattna igenom jorden ordentligt. Dels för att plantorna ska få vatten, och dels för att jorden ska sluta sig ordentligt runt rotklumpen. Därefter är det viktigt att man fortsätter att vattna ordentligt hela säsongen under etableringen.
  6. Vill man förenkla etableringen av din nu nya tujahäck kan man lägga ett lager täckbark på ytan. Täckbarken håller ogräset borta, samtidigt som det håller håller inne fukten vilket är extra viktigt vid nyplantering. Täckbarken fungerar ochså som isolering vilket minskar risken för uttorkning vid tjäle.

Skötsel av tuja - Gör så här.

Nyplanterad Tuja kräver mycket vatten under första året efter plantering, tills den har etablerat sig på växtplatsen. Var försiktig med beskärning under de första två åren efter plantering. Gödsla etablerade plantor med Trädgårdsgödsel på vår/försommar och tillför extra mull varje vår.

Sensommar tidig höst extra tillskott av Trädgårdsgödsel. Skydda plantans rötter på vintern med ett täckbark eller tjockare lager av löv.

En Tujahäck behöver toppklippas när den nått önskad höjd och trimmas varje år för att den ska hålla sig tät. Slutet Augusti/September är bästa tid för detta, när tillväxten har avtagit och den går i vila. När Tujan är toppklippt så vill den gärna breda ut sig i sidled istället.

Grenarna ska beskäras in på årstillväxten för att Tujan inte ska bli för gles, klipp inte för långt in på tujan då den inte kan bilda nya skott på kala grenar. Klipp bort bruna döda grenar vid behov.

En tujahäck är en mångsidig och praktisk investering för trädgårdsentusiaster. Dessutom är det en växt som kombinerar nytta med nöje på flera sätt. Med sin tätt vävda lövverk och snabbväxande natur fungerar tujan utmärkt som insynsskydd, vilket ger dig integritet och lugn i din utomhusmiljö..

tujahäck i planteringTujahäcken är en lättskött växt och kräver normalt minimalt underhåll. Dess anpassningsförmåga till olika jordartyper och väderförhållanden gör den till en pålitlig och hållbar valmöjlighet för din trädgård. Dessutom fungerar tujor som ett alldeles utmärkt naturlig ljudbarriär som dämpar trafikbuller och omgivande oljud. Dess estetik är ochså ett utmärkande drag för att för utbredda popularitet. Dess friska gröna färg ger trädgården ett tidlöst utseende och kan enkelt anpassas till olika trädgårdsstilar. Sammanfattningsvis erbjuder en tujahäck både praktiska och estetiska fördelar. Dess mångsidighet, enkelhet i skötsel och visuella attraktion gör den till ett utmärkt val för dem som söker både nytta och nöje i sin trädgård.

Vanliga frågor om tuja.

Vilken tuja ska jag välja?

Thuja Brabant är den mer härdiga och kan växa i mer varierade av markförhållanden, medan Smaragd föredrar fuktig, väldränerad jord och halvskugga.

Hur mycket växer en tuja på ett år?

Tuja kan växa väldigt snabbt vid optimala förhållanden, en tillväxt på 20 till 40 cm per år är inte omöjligt. Men det är viktigt att man tar hänsyn till den fullvuxna växt storleken när man planerar för sin tuja, för att då se till att det finns tillräckligt utrymme mellan växterna när de växer till sig.

Hur trivs tuja?

Tuja är en lämplig häckväxt för de flesta trädgårdar i sverige. Den trivs i så gott som alla väldränerade jordtyper och växer väl i såväl gassande solljus som i djup skugga.

När är det bäst att plantera tujor?

Krukodlad tuja kan man plantera på hösten. Höstplantering är ofta att föredra då det är mindre stressande för plantorna och det är fuktigare i marken vilket är att föredra vid nyetablering. Klumpodlad tuja bör istället planteras på våren då den behöver längre tid på sig att etablera sig innan vintern kommer.

Är tuja vintergrön?

Tuja är vintergrön, den är samtidigt snabbväxande, vilket innebär att du fort får en etablerad häck som är grön året om.

Varför dör Tujahäck?

Orsakerna till varför din tujahäck dör kan vara många, det kan vara allt från torka till dålig dränering och vattensjuk mark där rötterna dör av syrebrist när de står i för mycket vatten. Svampangrepp eller att hundar som upprepade gånger urinerar mot häcken eller frysskador efter vintern, så kallad tjältorka vilket drabbar oftast nyplanterade växter. Det innebär att rötterna på plantan inte hunnit växa tillräckligt mycket för att nå under nivån för tjäle.

Måste man täcka Tujor?

Ja man behöver täcka sina tujor tidigt på våren, detta eftersom växterna redan i den varma vårsolen börjar avdunsta mycket fukt genom sina blad, medan de samtidigt ännu inte kan kompensera för denna vattenbrist via sina rotsystem när marken fortfarande är frusen. Bladen börjar då torka ut och den blir brun och i väsrta fall kan den dö. Att täcka med en fiberduk/skuggnät eller liknande fungerar bra för att skydda.


Om oss

Jojje

Jag är tacksam för möjligheten att dela mitt personliga intresse för trädgårdar med er, och min förhoppning att ni ska finna inspiration här som ska hjälpa er förverkliga och bygga er egen drömträdgård.



1 Kommentar

Jessica5 days ago

Här behöver vi nog fylla på lite mer.

Svara

Lämna en kommentar

Scroll to Top