Häck

Buskar och träd

Plantera häck - Läs vår steg för steg guide för ett lyckat resultat! upptäck fördelarna med att ha en häck! Läs om planteringsråd, skötsel och mer.

planterad avenbokhäck vid marksten

Häckar erbjuder många fördelar och kan vara en riktig tillgång till din trädgård. De ger skugga, skydd mot buller, vind och nyfikna blickar, samt utgör en vacker ersättning till staket. Dessutom fungerar de som hem för fåglar, insekter och andra smådjur. Häckar kan klassificeras på olika sätt. Å ena sidan finns det häckar som kräver regelbunden beskärning och häckar som kan växa utan mycket underhåll. Å andra sidan kan häckar vara lövfällande eller städsegröna. Olika typer av häckar kräver olika skötsel, ett bra exempel på en tålig och i mitt tycke bra växt för plantering av häck är Avenbok men oavsett vilken typ du väljer kan de planteras på liknande sätt.

Den bästa tiden att plantera din häck är eventuellt tidig vår men helst från september till slutet av oktober. På så sätt hinner rötterna etablera sig i den varma jorden innan den första frosten kommer. Det är inte idealiskt att plantera häckar på sommaren eftersom mycket fukt avdunstar från bladen och barren under denna period. Om du trots detta bestämmer dig för att plantera din häck i slutet av våren eller sommaren, måste du vara medveten om att det krävs mer omsorg om det är varmt och det inte är mycket nederbörd. Du måste vattna regelbundet för att undvika att växterna torkar ut.

  • Tomtgräns markering – Om du vill att din häck ska fungera som tomtgräns mellan dig och grannen är det en god ide prata ihop er så att ni är överens. Ni kan kanske till och med dela på den uppkommna kostnaden?
  • Ljud och vind skydd – En häck är ett bra utmärkt val eftersom växter har en bra förmåga att filtrera bort ljud och vind. Välj gärna en vintergrön växt om du vill behålla lite skydd på vintern.
  • En naturlig rumsindelare – Tydliga avgränsningar i trädgården kan göra den mer intressant och spännande. När trädgården är tydligt uppdelad i olika rum skapar det ofta en känsla av större utrymme. Det är också en bra idé att ge varje rum en unik karaktär och varför inte kanske förstärka dem med belysning? Särskilt köksträdgårdar och örtagårdar gynnas av att vara avskilda från resten av trädgården. En hög häck kan skapa ett mer gynnsamt mikroklimat genom att skydda mot väder och vind. Det kan också öka odlingszonerna genom att höja temperaturen flera steg. Dessutom fungerar häcken som en främjande miljö för pollinerande fåglar och insekter.
  • Inramningshäck – Den kallas även infattningshäck är ett sätt att rama in och få fram andra växter. Dina planteringsytor kan därmed bli mer lättskötta. Det är en god ide i redan planteringsstadiet försöka matcha växterna så att det blir ett bra sampel i trädgården.

Bygglov för häckplantering?

För att plantera en häck behöver du generellt sett inget bygglov. Däremot så finns det riktlinjer att ta hänsyn till. Tänk på att inte plantera häcken precis i tomtgränsen så att den riskerar att växa in på grannens tomt eller ut över gatan.

Har man en hörntomt mot gata är det generella tipset 70-80 cm hög häck och ca 10 meter i vardera riktning i hörnet av tomten, samma gäller för utfart. Exakt vilka regler som gäller där du bor brukar gå att finna på kommunens hemsida.

Plantering.

När det kommer till att plantera en häck finns det olika alternativ att välja mellan: barrotade häckplantor, krukodlade buskplantor eller stora klumpade buskplantor. Krukodlade plantor har en intakt rotsystem och kan planteras under hela växtsäsongen. Det är dock bäst att plantera dem tidigt på våren, i april, eller sent på hösten, i slutet av oktober. Barrotade häckplantor är det billigaste alternativet, men de kan bara planteras när de befinner sig i viloläge, det vill säga när de inte är i aktiv tillväxt. De kan planteras från att marken har tinat upp på våren och ända fram till juni, förutsatt att de har varit kyllagrade och inte har börjat växa ännu.

Höstplantering kan genomföras när plantorna har mogna på hösten, vilket vanligtvis sker i mitten av oktober när de börjar gå in i vintervilan. Avenbok och bok mognar inte förrän i slutet av november, så om man inte vill köpa krukodlade plantor kan det vara bättre att vårplantera dem. Barrotade plantor är mycket känsliga för torka och bör planteras direkt efter inköp. Om det inte är möjligt att plantera direkt kan de temporärt förvaras genom att grävas ner i en jordhög i skuggan, vilket kallas jordslås. På det sättet kan de hållas i några veckor.

Att odla en häck med barrotade plantor kan ta 5-6 år innan den är helt färdig, men resultatet blir då en väldigt tät och fin häck. Det finns också möjlighet att köpa färdiga häckar, vilket naturligtvis är betydligt dyrare. En "färdig häck" består av stora klippta häckplantor som växer samman till en färdig häck på en eller två växtsäsonger.

Följ de här planteringsråden för ett lyckat resultat.

  • Steg 1 – Innan du planterar din häck är det viktigt att förbereda marken ordentligt. Börja med att gräva ett planteringsdike på den plats där du vill ha din häck. Ta bort eventuellt gräs eller annan växtlighet från området. Diket bör vara minst 50 cm djupt och 60 cm brett för att ge tillräckligt med utrymme för häckens rötter att växa. För att förbättra jordkvaliteten kan du blanda den befintliga jorden med ny planteringsjord. Detta hjälper till att ge näring åt växterna och säkerställa god dränering. Återfyll sedan diket med den blandade jorden. Innan du planterar häckplantorna är det en bra idé att låta dem stå i en hink med vatten en stund. Detta hjälper rötterna att återfuktas och gör dem mer mottagliga för planteringen.
  • Steg 2 – När du är redo att plantera häckplantorna kan du gräva hål i diket med tillräckligt avstånd mellan dem beroende på växtsortens rekommendationer. Placera plantorna i hålen och se till att täcka rötterna ordentligt med jord. Tryck försiktigt till jorden runt plantorna för att säkerställa att de sitter stadigt.
  • Steg 3 – Efter planteringen är det viktigt att vattna häcken regelbundet för att hjälpa rötterna att etablera sig. Ge även plantorna en skyddande täckning av mull för att bevara fukt och minska konkurrensen från ogräs.
  • Avslutning – Under sjävla planteringen kan det vara en god ide att använda en såkallad riktlina, dvs. ett snöre för att säkerställa häcken kommer i så rak linje som möjligt. Och glöm inte vattna, en droppslang av modell bättre är en väl värd investering.

Skötsel av din nyplantering.

Även om skötselråden som nämns ovan är liknande för både lövfällande och vintergröna häckväxter, varierar beskärningsbehoven betydligt. Vissa lövfällande häckväxter kräver endast att döda och sjuka grenar tas bort en gång om året, medan vissa snabbväxande barrträd, som thuja plicata-häckar, behöver beskäras minst två gånger per år. Det är bäst att utföra beskärning under mulna dagar mellan maj och september. Blommande häckar brukar klippas direkt efter blomningen.

Beskärning är en viktig del av häckens skötsel och kan hjälpa till att forma och upprätthålla dess hälsosamma tillväxt. Genom att ta bort döda, sjuka eller överflödiga grenar främjar du luftcirkulation och minskar risken för skadedjur och sjukdomar. Beskärning kan också hjälpa till att kontrollera häckens storlek och forma den efter önskad estetik. För att uppnå bästa resultat bör beskärning utföras med skarpa och rena verktyg. Det är också viktigt att klippa grenarna på rätt sätt för att undvika skador på växten. För lövfällande häckar är det rekommenderat att beskära dem när de är i vilande fas, innan ny tillväxt börjar på våren. Å andra sidan kan blommande häckar beskäras efter blomningen för att bevara blommornas prakt och inte störa blomningssättet för nästa säsong.

När din häck har planterats måste du se till att hålla området kring häcken ogräsfritt, åtminstone tills häcken har etablerat sig. Att vattna din häck är också en viktig del av häckskötseln, eftersom den behöver mycket vatten minst två gånger i veckan för att hålla sig stark och frisk. Regn är givetvis en viktig vattenkälla för en häck, men se till att du även vattnar häcken ofta så att den inte torkar ut. Kvällen är den bästa tiden för bevattningen av dina växter. Om du vattnar dina växter under dagen finns det en risk att vattnet avdunstar innan det faktiskt når rötterna. Speciellt på sommaren. Därför rekommenderar vi att du använder en droppslang.


Om oss

Jojje

Jag är tacksam för möjligheten att dela mitt personliga intresse för trädgårdar med er, och min förhoppning att ni ska finna inspiration här som ska hjälpa er förverkliga och bygga er egen drömträdgård.



Scroll to Top