Altan

Trädgård

Bygga altan - Gör det själv guide för att bygga altan. Läs om planering, materialval och byggprocessen för att skapa en perfekt utomhusyta. Vår guide hjälper dig steg för steg.

altan bygge med trall

En altan kan anpassas efter olika behov och utseenden. Den fungerar som en central samlingsplats i trädgården och erbjuder en plats för avkoppling, skydd under parasollet och trevliga middagar. Altanen blir som ett extra rum som förenar huset med trädgården. Grundprincipen för att bygga en altan är att placera stolpar eller bärlinor på betongplintar (alternativt på betongplattor så kallade flyttade däck) och sedan fästa trätrallen på dessa. Oftast placeras altanen i anslutning till huset, men det kan finnas flera möjliga alternativ att överväga, som att maximera solen eller skuggan, ha skydd mot insyn eller välja en plats som ger mest lä.

Behövs bygglov för altan?

Bygglovsregler kan vara relevanta när det kommer till att bygga altaner. I de flesta fall behövs inte bygglov för vanliga trädäck i marknivå. Däremot kan en altan kräva bygglov om den räknas som en nybyggnad, tillbyggnad eller om den markant förändrar byggnadens yttre utseende, särskilt om altangolvet är högre ovan marken än (1,8 m). Detta blir särskilt viktigt när altanen ska byggas på sluttande mark och skapa ett utrymme under sig. Byggnadsnämnden i din kommun är ansvarig för att bedöma om din specifika altan kräver bygglov eller inte. Det är viktigt att komma ihåg att även om altanen inte kräver bygglov måste den ändå uppfylla vissa krav, inklusive krav på hållfasthet och bärförmåga enligt gällande byggnormer och regler. Det är klokt att vara medveten om dessa krav och att överväga att konsultera experter eller kontakta byggnadsnämnden för råd och vägledning när du planerar att bygga en altan.

Planera din användning av altanen.

När du planerar din altan är det viktigt att tänka på hur du vill använda den och vilka funktioner du önskar för din nya uteplats. Kanske överväger du att inkludera ett spabad, antingen nedsänkt eller ovanpå, vilket ställer krav på altanens bärande konstruktion. Om du drömmer om ett utekök kanske du också vill ha vatten och avlopp framdraget. Oavsett vilka funktioner du väljer, kommer du förmodligen att ha behov av ett eller flera eluttag för grill, värmare eller belysning. Till exempel kan integrerade decklights vara en fantastisk tillägg som skapar en härlig atmosfär på din uteplats. Dessutom är de lätta att installera själv om du har ett eluttag att koppla in dem till. Ta dig tid att noggrant överväga hur du vill att din altan ska fungera och vilka bekvämligheter du vill ha.

Rätt virke för din altan!

Vanligtvis används tryckimpregnerat virke när man bygger altaner för att göra dem vattentåliga och motståndskraftiga mot fukt. I Sverige är det vanligt med märkningen "NTR" på det impregnerade virket, vilket är en branschstandard fastställd av Nordiska träskyddsrådet. När du köper virke med NTR-klassificering inkluderas även en 20-årig garanti mot röta, förutsatt att du kan uppvisa kvitto och garantisedel vid behov. Virke som är märkt med "NTR-A" har den högsta klassificeringen och bör användas till räcken där säkerheten för personer är av största vikt, till exempel på en balkong. Å andra sidan är "NTR-AB" den mest vanliga märkningen och utgör ett utmärkt val för räcken som monteras utan krav på personsäkerhetsskydd. Genom att välja rätt märkning och klassificering av det impregnerade virket kan du vara säker på att din altan konstrueras med hållbarhet och säkerhet i åtanke.

Vilken skruv ska man ha till sitt altanbygge?

Skruvens korrosionsklass indikerar dess motståndskraft mot rostbildning. Faktorer som påverkar detta inkluderar det stål skruven är tillverkad av och dess ytbehandling. Korrosionsklassen anges på en skala från C1 till C5, där C1 är den lägsta och C5 är den högsta. När det gäller trallskruvar är de i princip alltid klassade som C4 eller C5. Det finns också två huvudtyper av trallskruvar: de tillverkade av ytbehandlat kolstål och de tillverkade av rostfritt stål. Skruvar i rostfritt stål är märkta med A2 eller A4 och har alltid korrosionsklass C4 eller C5.

För större altanbyggen rekommenderas ofta användningen av skruvar i rostfritt stål, eftersom de är mer flexibla och kan utsättas för mer rörelse utan att brytas. Detta gäller särskilt för höga altanbyggen, trappor och altaner gjorda av vissa exotiska träslag som har en tendens att röra sig mer. Att välja en skruv med högre korrosionsklass är aldrig fel; tvärtom kan den förväntas hålla längre än en skruv med lägre korrosionsklass. Detta bidrar till att säkerställa att din altan byggs med hållbarhet och beständighet mot rost i åtanke, vilket gör att du kan njuta av den i många år framöver.

Grundläggning för ditt altanbygge!

När du planerar att bygga en altan är det viktigt att börja med grundläggningen. Vanligtvis består grundläggningen av färdiga plintar, självgjutna plintar eller trädgårdsplattor (såkallad flytande altan), som fungerar som stödpunkter för altanens bjälklag. Dessa stödpunkter bör placeras med högst 2 meters mellanrum, och för att bära bjälklaget används oftast tryckimpregnerade reglar i dimensionen 45 x 170 mm eller 45 x 145 mm. Om du behöver höja altanen kan den ställas på stolpar, som även fungerar som räcke runt altanen. Det finns mer information om bjälklag för altaner och stolpar för altaner som du kan använda som vägledning i byggprocessen.

Här kan du läsa mer om grundläggning principen är ungefär densamma, dock något förenklad för altanbygge. Det är viktigt att följa riktlinjerna noggrant för att säkerställa att din altan byggs på ett stabilt och hållbart sätt, vilket kommer att ge dig en funktionell och trivsam utomhusplats

Material och verktyg du behöver för altanbygget.

  • Marksten – Om du väljer ett flyttande alternativ till grundläggning.
  • Plint – Gräva ner en plint eller gjuta egen för högre konstruktioner av altan.
  • Fiberduk – Specialduk för att avskilja fyllnadsmassor och jord åt, samt hindra genomträgning av ogräs.
  • Skruvdragare - Gärna med extra batteri så flyter bygget på bättre istället för vänta på laddning.
  • Reglar - Ex. 45 x 170 mm beroende på dina egna val till kontruktionen.
  • Trall - Ytskiktet som skruvas fast i reglarna vanlig dimensionen är 28 × 120 mm
  • Spade - För att gräva ur för plintar eller marksten.
  • Murarsnöre - För att mäta upp ytan och få raka linjer efter din skiss.
  • Vattenpass - För att sätta helt horisontella reglar, vertikala stolpar
  • Tumstock
  • Kniv - För att dela på samt göra hål på markduken.
  • Kratta - För att jämna ut under markduken jord eller grusmaterial.
  • Markvibrator - Kan behövas hyras om man har mycket ojämnheter att räta ut i marken.
  • Balkskor - För att fästa reglarna vid bärlinorna.

Följ de här stegen för att bygga altanen på rätt sätt.

  • 1. Grundläggning – Innan du påbörjar bygget av din nya altan, är det första steget att anordna en solid grundläggning. Detta kan göras genom att antingen gräva ner färdiga plintar, gjuta egna plintar eller använda betongplattor som altanens bärlinor kan vila på. Det är viktigt att se till att marken är stabil och har en god dränering för att undvika eventuella skador orsakade av tjäle. Genom att noga planera och förbereda grundläggningen för din altan skapar du en stabil och säker bas för konstruktionen. Detta bidrar till att säkerställa att din altan blir både hållbar och långlivad.
  • 2. Infästning av reglar – Om du bygger en upphöjd altan är det viktigt att fästa stolparna på ett säkert sätt. För detta används vanligtvis franska skruvar eller skruvar med brickhuvuden för att fästa stolparna i plintjärnen. När stolparna är på plats kan du fästa bärlinorna antingen direkt i stolparna eller i plintjärnen, med ett maximalt avstånd på 2 meter mellan varje fästpunkt. Om du inte använder plintar kan du istället lägga bärlinorna på betongplattorna med syllpapp som mellanlägg. Genom att säkert fästa stolparna och bärlinorna skapar du en stabil grund för din upphöjda altan.
  • 3. Bärram – För att säkerställa en stabil altankonstruktion, se till att välja kraftiga reglar för den bärande delen. Ett vanligt avstånd mellan reglarna är 60 centimeter (man säger CC 60 centrum regel centrum till nästa) för att undvika svikt i konstruktionen. Ett användbart tips är att överväga att bygga en krysskonstruktion, vilket ger ökad stabilitet. Det blir speciellt viktigt att tänka på hållbarheten, med tanke på de vinterväder vi har här i norden, där altanen måste klara av snö och isbelastning. En krysskonstruktion innebär att reglarna bildar en ram och att ytterligare ett lager av reglar läggs i motsatt riktning. Detta stärker altanens struktur och ger den en ökad förmåga att motstå påfrestningar från olika riktningar. Vill man tex. lägga sin trall med en fris runt är det en god ide' att se till att regla för denna redan nu samt eventuella trappor.
  • 4. Trall – När du väljer trall till din altan, överväg följande tips för att få bättre resultat. Välj helst en så bred trall som möjligt, då detta minskar antalet skruvar som behöver användas, finns inget rätt eller fel här utan tycke och smak som gäller. Om virket är nytt, kan det vara fuktigt och kommer att krympa över tiden. Du kan enkelt se om det är mättat med fukt genom att skruva in en skruv – om träet sväller upp, är det fuktigt. Trallen lägger du vinkelrätt mot skruvreglarna och fäster antingen med vanlig trallskruv eller med trallskruvar för dolt montage, använd tumstockens blad som ett lagom mellanrum mellan trallarna. Om du har för stort mellanrum och träet krymper kan det bli för brett, vilket kan leda till att små föremål, som gafflar och skedar, kan fastna i springorna.

    Tänk också på att trallar kan variera mycket i pris beroende på material och leverantör. Olika tillverkare kan också erbjuda lathundar för att beräkna vilka längder som passar bäst för din altanstorlek. När du planerar trallens placering, fundera på om du vill skarva den eller om du föredrar att använda hela längder. Om du skarvar finns det alltid en risk för nivåskillnader eller att trallen spricker vid skarven.

  • 5. Trappa - Har du redan planerat för en trappa? det finns annars färdiga vagnstycken tillgängliga för att underlätta byggandet av trappor. Dessa stycken kommer i olika längder, såsom två, tre, fem och sju steg. De är utformade för att passa in i ramverket och kan enkelt skruvas fast och sedan kläs med trallvirke för en färdig trappa. Vagnstyckena kan monteras genom att antingen fästa dem i en plint eller ställa dem direkt på marksten. Det ger flexibilitet i placeringen och gör det möjligt att anpassa trappan efter altanens layout och höjd. Om du behöver en skräddarsydd trappa, kan ett gammalt vagnstycke fungera som en mall. Genom att använda det befintliga vagnstycket som guide kan du skapa en trappa som passar perfekt för dina behov och specifika designkrav.
  • 6. Räcke - På en altan är ett kryssräcke bland de vanligaste valen, men att få till krysset kan vara lite knepigt. Om du letar efter ett enklare alternativ kan du överväga att bygga med ribbor istället. Ribbor är lätt att montera och enkla att kapa i önskade längder. En viktig detalj är att först skruva fast stolparna i ramverket innan du fortsätter med trallskruvningen. Genom att välja ribbor istället för ett kryssräcke kan du skapa ett stilfullt och funktionellt räcke för din altan på ett mer smidigt sätt. Ribbor ger också möjlighet till olika mönster och designer, vilket ger dig en unik touch till din altan.

Underhåll av din nya altan.

För att uppnå bästa resultat med din nya altan, se till att torka trallen ordentligt innan oljebehandling. Generellt sett behövs inte tryckimpregnerat virke behandling, men den går ur även den över tid. Olika träslag kräver olika typer av oljebehandling, och hur ofta du behöver oljar in påverkar altanens utseende. Om du har tvättat altanen innan oljningen är det viktigt att ge trallen tillräckligt med tid att torka helt innan du applicerar oljan. Detta säkerställer att oljan kan absorberas effektivt av träet och ger ett jämnt och hållbart resultat. Kom ihåg att följa rätt oljebehandlingsrekommendationer för det träslag du har på din altan, och låt trallen torka ordentligt innan du fortsätter med oljningen.

Vanliga frågor om altanbygge.

Vad ska man tänka på när man bygger altan?

  1. Planera storlek och läge. Något att tänka på innan bygget påbörjas är solfaktorn. Överväg morgonsol, middagssol eller kvällssol?
  2. Välj material. Tryckimpregnerat eller kärnfuru?
  3. Underhåll din trall. Tryckimpregnering behöver i regel inte underhållas för varaktighetens skull.

Vad är det för skillnad på altan och trädäck?

Ett trädäck är ganska likt en altan. Men du kan säga att det räknas som ett trädäck om det är på marknivå och inte har något räcke.

Hur stor får en altan vara utan bygglov?

Altanen ska kräva bygglov enligt huvudregeln för att den är en tillbyggnad eller en ändring som påverkar byggnadens yttre utseende avsevärt. Altanen ska byggas till ett en- och tvåbostadshus eller ett komplementbostadshus. Altanen ska vara en uteplats på marken. Altanen får inte vara högre än 1,8 meter.

Hur många år håller en altan?

En trall som är både tryckimpregnerad och linoljebehandlad kan hålla i 50 år med rätt underhåll, medan kiselbehandlat virke kanske behöver ersättas helt efter 10 år. Komposittrall är helt underhållsfritt och har närmast obegränsad livslängd

När måste man ha räcke på altan?

Om du bygger en altan eller trappa som är högre än tre meter behöver du ha ett räcke som är minst 1,1 meter.

Måste man ha bygglov för altan?

Om altanen blir högre än 1,8 meter krävs vanligtvis bygglov.


Om oss

Jojje

Jag är tacksam för möjligheten att dela mitt personliga intresse för trädgårdar med er, och min förhoppning att ni ska finna inspiration här som ska hjälpa er förverkliga och bygga er egen drömträdgård.



1 Kommentar

Jessica5 days ago

Här behöver vi nog fylla på lite mer.

Svara

Lämna en kommentar

Scroll to Top