Vallmo

Trädgård

Odla Vallmo! Tips och goda råd för sådd och skötsel av denna vackra och uppskattade pollinerare.

blommande vallmo i fält

Vallmosläktet (Papaver) är en grupp växter som tillhör familjen vallmoväxter och omfattar cirka 120 olika arter. Dessa växter är vanligtvis ettåriga, tvååriga eller fleråriga och tål frost. Ursprungligen kommer de från tempererade områden i Europa, Asien, Afrika och Nordamerika, och vissa av arterna finns även bland de nordligaste landlevande kärlväxterna.

Vallmosläktets karakteristiska drag inkluderar stora blommor som sitter högst upp på långa, håriga stjälkar. Stjälkarna kan bli över en meter höga, till exempel hos orientvallmon. En viktig detalj är att stjälkarna innehåller en mjölkaktig växtsaft som kan vara irriterande för huden. Blommorna kan vara lila, vita, gula, orangea, röda eller rosa i färgen. Kronbladen är vanligtvis fyra till antalet, även om vissa arter kan ha fem eller sex. De är tunna och liknar silkespapper, och blommorna kan vara enkla eller fyllda. De har en pistill och många ståndare. Blomknopparna vänder nedåt men riktar sig uppåt när de blommar ut, och då faller även de två foderbladen av. Frukten är en kapsel som innehåller ett mycket stort antal små frön som sprids med vinden.

Vallmosläktet har odlats sedan 5000 år före Kristus i Mesopotamien och har påträffats i egyptiska gravar. I den grekiska mytologin förknippades vallmor med Demeter, gudinnan för fruktbarhet och skörd. En tro var att skörden skulle bli riklig om det fanns vallmor på fälten. Det finns både blå och vita vallmofrön som kan användas som krydda, till exempel på bröd. Om vallmofröna inte värmebehandlas, innehåller de fermenter som främjar matsmältningen. För att kunna dra nytta av vallmofröna bör man krossa dem i en mortel eller mala dem i speciella vallmofrökvarnar eller spannmålskvarnar.

Vallmo är en av de äldsta odlade växterna och använts i matlagning och medicin i tusentals år.

Sådd och plantering.

Sådd och plantering av vallmo är relativt enkelt och kan göras med följande steg. Först behöver du välja en lämplig plats med soligt läge och väldränerad jord. Du kan så vallmofrön direkt på marken efter den sista frosten, vanligtvis på våren. Se till att jorden är lucker och ogräsfri genom att rensa och gräva upp den.

Sprid vallmofröna jämnt över ytan och tryck dem lätt ned i jorden. Tänk på att vallmofrön är mycket små, så se till att de inte täcks för djupt. En lätt ströelse med jord eller sand kan användas för att täcka fröna. Vattna försiktigt efter sådd för att hålla jorden fuktig, men undvik övervattning. Vallmo behöver vanligtvis inte mycket vatten när de etablerar sig.

Inom cirka 7 till 14 dagar bör vallmofröna gro och små plantor bör dyka upp. Se till att ge plantorna tillräckligt med utrymme för att växa genom att tunna ut dem vid behov. Avståndet mellan plantorna bör vara cirka 15 till 30 centimeter, beroende på vallmoarten. Under tillväxtsäsongen kan du ge vallmo lätt gödselmedel en gång i månaden för att främja hälsosam tillväxt. Vattna plantorna vid behov, särskilt under torra perioder.

När vallmoplantorna når mognad kan du låta frökapslarna torka på växten. När de är torra kan du skaka eller klippa av frökapslarna och samla fröna för framtida sådd eller användning i matlagning. Det är viktigt att vara medveten om att vissa vallmoarter kan vara invasiva och sprida sig snabbt. Se därför till att kontrollera och begränsa deras spridning om det behövs för att undvika att de tar över trädgården eller sprider sig till oönskade områden.

Vallmo är en viktig källa till naturligt färgämne, och extrakt från blommorna används för färgning av textilier.

Skötsel.

Vallmo är en vacker blomma som trivs bäst i soligt läge och väldränerad jord. För att sköta om vallmo på bästa sätt bör du regelbundet vattna den utan att övervattna. Se till att ta bort ogräs runt vallmon för att undvika konkurrens om näring. Använd gödselmedel med låg kvävehalt för att undvika överdriven bladverk. Efter blomningen kan du klippa av blommorna för att främja ny tillväxt.

Du kan även samla in fröna för framtida plantering. Tänk dock på att vallmo kan vara giftig och som många andra växtgrupper innehåller vallmo alkaloider, vilket är en grupp organiska ämnen med olika egenskaper. Dessa alkaloider kan utvinnas under kontrollerade förhållanden och användas för medicinska ändamål. I olika arter av vallmo varierar både typen och halten av alkaloider. I Sverige växer vilda vallmoarter och de arter och sorter som odlas här har generellt sett relativt låga halter av alkaloider. Trots detta är de fortfarande giftiga och kräver försiktighet vid hantering, så håll den utom räckhåll för barn och husdjur.

Om du vill undvika att vallmon sprider sig för snabbt kan du plantera den i en avgränsad yta. Så fröna direkt på marken på våren, när risken för frost har passerat. Var försiktig när du hanterar vallmo eftersom dess saft kan färga av sig på kläder och hud.

  • Sol och dränering: Placera vallmo på en solig plats med väldränerad jord.
  • Bevattning: Vattna vallmo sparsamt efter etablering men håll jorden fuktig under grodden.
  • Beskärning: Klipp bort överblommat för mer och längre blomning.
  • Undvik övergödsling: Vallmo behöver inte mycket näring, undvik överdriven gödsling efter etablering.
  • Kyla: Vallmo klarar kyla bra, men alltid bra att unvika frosten.
  • Växtzon: Vallmo är härdig som klarar sig till zon 8.
  • Planteringsavstånd: Ett avstånd på ca 10 -20 är att rekommendera.

Vallmo är en fascinerande blomma med både estetisk skönhet och användbarhet. Utöver sin charmiga närvaro i trädgårdar och blomsterarrangemang har vallmo också en rad fördelaktiga egenskaper och användningsområden.

närbild vallmo i blomEn av nyckelfördelarna med vallmo är dess medicinska potential. Alkaloiderna som finns i vallmo har länge använts inom läkemedelsindustrin för att producera smärtstillande och lugnande preparat. De har också visat sig vara effektiva vid behandling av hosta och sömnproblem. Forskning pågår kontinuerligt för att utforska ytterligare hälsofördelar och potentiella användningsområden för vallmo.

Vidare finns det olika sorter av vallmo som erbjuder olika estetiska och kulinariska upplevelser. Den klassiska röda vallmon är mest känd, men det finns även sorter med vita, rosa, orange och lila blommor. Några populära sorter inkluderar Orientvallmo, Fältsvallmo och Islandsvallmo.

Utöver att vara en prydnadsväxt kan vallmo också användas för att producera oljor och fröer som används inom matlagning och bakning. Vallmofrön ger smak och textur till bröd och bakverk och vallmoolja används i salladsdressningar och andra kulinariska kreationer.

Sammanfattningsvis är vallmo en mångsidig blomma med både estetiska och praktiska fördelar. Dess medicinska egenskaper, variation av färger och sorter samt dess användning inom matlagning gör den till en värdefull tillgång i trädgården och bortom. Upptäckningen av nya användningsområden och fortsatt forskning kommer säkerligen att berika vår förståelse och utnyttjande av denna vackra blomma i framtiden.

Vanliga frågor om vallmo.

Var trivs vallmo?

Vallmo är otroligt lättodlad och trivs lika bra bland grönsakerna i pallkragen som i rabatten. De stora blommorna kan verkligen lysa upp trädgården, och de vackra fröställningarna torkar du lätt till eterneller.

Hur länge blommar vallmo?

De ettåriga sorterna blommar under flera månader, från juni till augusti.

Hur förökar sig vallmo?

Frösådd är helt klart det enklaste sättet att föröka vallmon på. Man kan också ta såkallade rotsticklingar ochså men mindre vanligt.

Hur tar man frön från vallmo?

När vallmon har blommat över låter man vallmokapseln sitta kvar på sin stjälk för att torka. När den ändrat färg från grön till brun och om du skakar lätt på kapseln och du hör fröna rassla därinne vet du att du kan plocka dem. Vänd dock inte kapseln upp och ner då kan fröna trilla ut.


Om oss

Jojje

Jag är tacksam för möjligheten att dela mitt personliga intresse för trädgårdar med er, och min förhoppning att ni ska finna inspiration här som ska hjälpa er förverkliga och bygga er egen drömträdgård.



1 Kommentar

Jessica5 days ago

Här behöver vi nog fylla på lite mer.

Svara

Lämna en kommentar

Scroll to Top